Werkwijze

 

De Tekeningen

Het liefst teken ik met pen, haast altijd in zwart/wit. In een aantal werken combineer ik collage met tekenen en soms schilderen. Dit kan een een bepaalde gelaagdheid aan het werk geven en is een goede manier om mijzelf soms uit overmatig "gekrabbel" te halen. Over het algemeen is er geen vooropgezet plan. Ik begin gewoon en ondertussen probeer ik kritisch naar compositie, contrast en vlak- en lijnvoering te blijven kijken.

 

De foto-werken

De foto-werken zijn een combinatie van prints van foto's die ik gemaakt heb en daarna bewerkt met tekenen/schilderen en collage. Hierna zijn deze dan weer gefotografeerd en soms nog digitaal bewerkt. De foto's van deze mixed mediawerken zie ik dan ook als het eindproduct. 

Een aantal foto's zijn het eindresultaat van experimenten met film of animatie. Een prettige manier voor mij om met een werk te beginnen is door mijzelf er letterlijk onderdeel van te laten zijn, bijvoorbeeld d.m.v. filmpjes die ik van mezelf maak. Daar dan weer foto's uit te nemen en die dan verder te bewerken. 

 

 De doosjes

Ik recycle doosjes en bewerk ze dan tot ze "eigen" zijn geworden. Dit is een erg fijne haast "meditatieve" bezigheid. Het geeft de extra dimensie dat ook zijkanten en soms binnenkant kunnen meewerken aan de afbeelding. Je kan het vasthouden, ronddraaien en elke kant zal weer nieuwe details laten zien. Hierbij werk ik niet met een vooropgezet plan. Het ontstaat, veranderd ook telkens weer. Op een gegeven moment moet ik ze echt uit het zicht leggen en weer met iets anders verder gaan...